In Art I Trust

EIGEN KUNST EERST

blog door Vincent Bruijn 

Kunst blog, artikelen over beeldende kunst, hedendaagse kunst. Kunstblog Eigen Kunst Eerst! wordt geschreven vanuit Amsterdam.
945

945


In musea ga ik graag even de WC checken. Is daar ook aandacht aan besteed? Het gaat tenslotte om de details. Die in het Kröller-Müller museum zijn vrij gewoontjes, maar de wasbakken zijn wel tof: acht wasbakken op rij, tegen elkaar aan gemonteerd met daartussen, aan de muur, zeven handdrogers van Dan Dryer, met bijna correct oplopende serienummers (ik zei al, het gaat om de details) en zeven zeepdispensers. Het lijkt net of Carl Andre pop is gegaan.

Het Groninger Museum heeft ook mooie toiletten. Donkere tegels met donkere voegen; wel een beetje postmodernistische motiefje op de tegels maar toch: er is aandacht aan besteed. Die in het van Goghmuseum zijn weer heel zakelijk daarentegen, net alsof je in een chique hotel het lobbytoilet gebruikt.

Mijn favoriet bevindt zich niet in een museum maar bij NP3 in Groningen. Kunstenaar Gijs Deddens (signeerde met 945 op de stortbak) kreeg alweer enige tijd geleden de vrije hand om zowel de heren- als dames-wc bij NP3 te versieren. Resultaat: een kleurexplosie waarin allerlei verwijzingen verwerkt zijn naar toiletten, geslachtsdelen en je behoefte doen.